maanantai 28. tammikuuta 2019

Värioppi 3

Vaalennus tehtävä

1.Miksi vaalennetun hiuksen vetolujuus heikkenee?:
Vaalennus vaurioittaa vaalennetun hiuksen rikkisidoksia, jolloin sen vetolujuus heikkenee. Vaalennus on hiukselle voimakkain mahdollinen kemiallinen käsittely.


2. Mitkä ovat vaalennusaineiden tärkeimmät vaikuttavat aineet?:
Vetyperoksidi ja persulfaatit. Nämä hapettavat aineet tarvitsevat emäksisen ympäristön toimiakseen



3. Mitkä ovat hapetteen tärkeimmät vaikuttavat ainesosat?:
Vetyperoksidi on yleisin, mutta tämän lisäksi lisättynä löytyy pehmentäviä, kelatoivia ja pH:ta sääteleviä ainesosia.

4. Miksi vaalennusaine ja hapeteseos on tehtävä juuri ennen tuotteen levittämistä hiuksiin eikä sitä voi säilyttää pitkän aikaa kupissa?:
Happea alkaa irrota heti hapettavista ainesosista, kun ainesosat on sekoitettu toisiinsa.


5.Kirjassa esitetään 3 erilaista värinpoistomenetelmää. Mitkä ne ovat? Mikä näistä kolmesta menetelmästä on vaalennus ja miksi sitä kutsutaan sillä nimellä?:
emäsvärinpoisto (vaalennus), hapanvärinpoisto ja liuotinvärinpoisto. Vaalennusta kutsutaan emäksiseksi värinpoistoksi siksi, että sillä vaalennetaan hapettuvia väriainesosia ennen värjäystä.


6.Selvitimme viime viikon tehtävässä happivaurioita ja niiden syntyä. Kaikista värjäysmenetelmistä juuri vaalennus synnyttää tehokkaimmin happivaurioita. Miksi vaalennuksessa käyttöohjeita on noudatettava tarkasti? Pohdi myös ihon kannalta:
Kun hiusta vaalennetaan, vaalennuksen yhteydessä vapautuu paljon happea, joka aiheuttaa hiuksessa happivaurioita. Mitä emäksisempi käyttövalmis emäsvärinpoistoaine on, sitä nopeammin happiatomit irtoavat hapettimista. kun happea vapautuu paljon, hiusten ja ihosolujen keratiiniproteiiniin syntyy pysyviä happivaurioita. Ihon ja hiuksen keratiiniproteiinit ovat lähes samanlaisia eli myös ihoproteiinia koossa pitävät rikisidokset katkeavat ja silloin ihosolukko alkaa hajota. Tätä voidaan kutsua ihon syöpymiseksi.

7.Minkä vahvuista värinpoistoainetta on sallittu laittaa hiuspohjaan?:
Enintään 6% hapete.


8.Miten hapanvärinpoiston vaikuttavat aineet poikkeavat emäsvärinpoistoaineista?:
Vaikuttava ainesosa vapauttaa vetyä eli se on pelkistin. se voi luovuttaa vetyä vain happamassa ympäristössä, jonka takia pelkistimen sekaan sekoitetaankin hapanvärinpoistossa jotain hapanta puskuria eli ainesosaa, joka säätää käyttövalmiin valmisteen happamaksi. 

9.Miten emäs- ja hapanvärinpoiston toimintaperiaatteet poikkeavat toisistaan, kuvaile kumpaakin lyhyesti:

Emäsvärinpoistossa happi erottaa värilliset molekyylit toisistaan emäksisessä ympäristössä. Hapanvärinpoistovalmisteesta vapautuva vety pystyy irrottamaan värillisiä molekyylejä toisistaan happamassa ympäristössä.

10.Miksi hapanvärinpoistossa hiukseen lisätään käsittelyn loppuvaiheessa mietoa hapetetta (vetyperoksidia) hetkeksi?:

Ilmassa olevat happiatomit liittävät värinpoiston toisistaan irrottamat värimolekyylit uudestaan toisiinsa, eli hius tummenee. Lisätty happi näyttää kuinka paljon hius tummenee.

11.Pohdi, miten parturi-kampaaja voi hyödyntää vaalentumistaulukkoa työssään?:
Taulukon avulla voi ennakoida, mihin mikäkin vaalennuskerta todennäköisesti päätyy.

12. Mitä otat huomioon, kun levität vaalennusainetta siveltimellä koko hiuspituuteen tai tyvikasvuun?:
Väri levitetään ensin sinne, missä vaalennusasteen muutostarve on suurin.Hiuspohjan lähellä olevalle 1-2 cm alueelle vaalennusaine levitetään vasta, kun kaikki muut alueet ovat lähes tavoitteen mukaiset. Hiuspohjasta haihtuva lämpö nopeuttaa tyvihiusten alueella vaalennusaineen toimintaa erittäin voimakkaasti. Värin levittäessä, värin tulee tarttua vain siveltimen harjaosaan ja sivellintä pidetään viistosti hiuspohjaan nähden.

13. Mitä Tarkoitetaan marmoroinnilla?:
 Marmoroinnissa vaalennusainetta levitetään hapetevärin päälle.

14. Miksi sormitekniikalla vaalennusainetta levittäessä tulee olla varovainen?:
Sormitekniikalla vaalennusainetta levittäessä hiusta ei saa hangata tai venyttää voimakkaasti värjäyksen aikana, koska hiusvaurioiden määrä voi lisääntyä.

15.Miten vaalennuspesu tehdään kirjan ohjeiden mukaan?:
Massaan tulee saman verran vaalennusainetta, hapetetta, vettä ja shampoota/hoitoainetta. Vaalennuspesu tehdään kuiviin pesemättömiin hiuksiin ja tuotetta levitetään runsaasti. Massan määrä riippuu vaalennuspestävien hiusten paksuudesta ja pituudesta. Vaalennusta tarkkaillaan aktiivisesti, kun tulos on lähellä haluttua lopputulosta niin aine voidaan huuhdella pois.






maanantai 21. tammikuuta 2019

Värioppi 2

Hiusten väriaineet.

1.Melaniini: Melaniinia on ihmisillä ihossa, hiuksissa ja silmissä. Se on pigmentti, joka suojelee ihoa auringon haitallisilta vaikutuksilta. Melaniinia tuottavia soluja kutsutaan melanosyyteiksi.

2.Miten melaniini syntyy hiuksen ihonalaisessa osassa?:
Hius syntyy ja kasvaa jatkuvan solunjakautumisen seurauksena karvatupessa, hiusnystyssä. Hiusnystyn yläosassa sijaitsee melanosyytit, joista hiuksen väri aine melaniini muodostuu. Melaniinia tuottava pigmenttisolu melanosyytti on ihon orvaskeden tyvikerroksessa ja verinahan pinnassa.

3.  Miten hiuksen väri määrittyy ihmisen elämän eri vaiheissa? Miksi se voi muuttua elämän eri vaiheissa?:  

Hiusten väri määrittyy ihmisillä geneettisesti, mutta hiusten väriin voi vaikuttaa hiusten käsittelyt ja ympäristö. Auringonpaisteesta hiukset voi vaalentua ja hiusväriä haalistaa muotoiluraudat, jotka lämpiävät todella kuumaksi ja putkistosta veden mukana kulkeutuvista metalleista.
Hiusten väri vaihtelee eri ikäisenä. Lapsena on vaaleampi hius, kuin vanhentuessa.
Hius tummenee, mitä vanhemmaksi tulee. Vanhuksilla hiukset alkavat harmaantua.

4. Mikä on vitiligo?: Vitiligo on pigmenttihäiriö, joka aikaansaa ihon oman väriaineen eli melaniinin paikoittaisen katoamisen. Vaaleat tai valkoiset kohdat eivät rusketu auringonvalossa, vaan jäävät valkoisiksi läiskiksi. Vitiligo esiintyy pää osin iholla, mutta sitä voidaan nähdä myös hiuksissa, kulmakarvoissa ja esim. ripsissä.
Génesis Castillo     
https://www.thisisinsider.com/this-models-stunning-photos-of-her-vitiligo-are-viral-on-instagram-2017-4
https://www.pinterest.com/pin/550283648199117001/?lp=true

5.Mistä johtuu hiuksen harmaantuminen?:
Geenit määrittävät milloin harmaantuminen alkaa. Joillakin se voi alkaa jo 30 vuotiaana ja joillakin vasta 60 vuotiaana. Hius saa värinsä pigmentistä. Kun hiukset harmaantuvat, pigmentin tuotanto hiusten karvatupessa ja sen soluissa on heikentynyt. Eli kun melaniinin tuotanto hiusten juurissa vähentyy, hiukset harmaantuvat.

6.Hiuksissa voi olla kolmenlaisia erilaisia melaniineja. Kuvaile niitä tarkemmin:
Hiuksissa voi olla kolme erilaista melaniinia. Ne ovat eumelaniini (rakeinen väriaine), feomelaniini (hajainen väriaine) ja sekamelaniini. Eumelaniini heijastaa punaista, keltaista ja sinistä valoa, Feomelaniini heijastaa keltaista ja punaista valoa ja Sekamelaniini koostuu eu- ja feomelaniinien ominaisuuksista.

7. Henna-kasvi on yksi hiuksen luonnosta saatava keinotekoinen väriaine. Millaista harmia se voi aiheuttaa värjäyksessä kirjan mukaan ja miksi?:
Voi aiheuttaa allergiaa, jolloin pää ja päänahka saattavat kutista. Punoitusta, kirvelyä, kutinaa ja ärsytystä kasvojen, kaulan ihon ja päänähan alueelle aiheuttaa parafenyleenidiamiinin aiheuttama allergia. Kasvivärjäyksessä voi mennä pitkään ja lopputulokseen pääsy voi vaatia useita käsittelykertoja. Värjäyksen lopputuloksesta ei voi olla varma.

8. Suoraväri -ainesosa on toinen kirjan mainitsemista keinotekoisista väriainesosista. Miten tunnistat suoraväriaineen?:

a) INCI -listan perusteella

b) koostumuksen ja olomuodon perusteella


a)Tavallisimmat suoräväriaineosatyypit blue 4, brown 6, yellow 13, orange 3, red 80, 2-nitro ja 6-nitro.

b) Suoraväriainesosat eivät muuta väriään pakkauksessa, värivalmisteen aikana tai sen jälkeen ja värivalmiste tulee ulos pakkauksesta värillisenä. Suoraväri on yhdessä pulossa eli ei koostu sekoiteltavista ainesosista. Myös kannattaa lukea varoitusmerkinnät.

9.Missä kaikissa tuotteissa suoraväri-ainesosia käytetään hiusalalla?: Nesteet, vaahdot, muotoilutuotteet, henna, värjäävä hiusvesi, hoitoaineet ja hiuksia värjäävät shampoot.

10. Miten sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriaineet tarttuvat hiukseen?: Sähkökemiallisesti hiuksiin kiinnittyvistä suoraväriaineosista osa on positiivisesti varautuneita ja osa negatiivisesti varautuneita. Negatiivisesti varautuneet kiinnittyvät hiuskeratiininpositiivisesti varautunisiin kohtiin, ja positiivisesti varautuneet suoraväriainesosat kiinnittyvät negatiivisiin kohtiin. 

11. Miksi hapettuvia väriainesosia kutsutaan esiväriaineiksi?:
Hapettuvat väriainesosat kutsutaan esiväriaineeksi sen takia että ne ovat värittömiä. Esiväriaineet muuttuvat värillisiksi vasta, kun ne reagoivat hapen kanssa.

12. Mitkä värjäysmenetelmät sisältävät esiväriaineita?: Välittömästi hapettuvamenetelmä  ja jälkihapettuva menetelmä.

13. Mitä musta "hennatatuointi" sisältää ja miksi se voi olla ostajalleen vaarallinen?: Se sisältää PPD-ainetta, joka voi aiheuttaa viivästynyttä kosketusallergiaa, joka oireilee yleensä punoittavana ja kutisevana ihottumana pään ja niskan alueella. Voimakasta kasvojen turvotusta voi esiintyä myös, mutta oireet tulevat yleensä hieman viiveellä värjäyksestä. Jos henkilöllä on tai on ollut musta hennatatuointi, hänellä on suurempi riski saada ihoreaktio hiusväreistä, kuin niillä joilla ei tatuointeja ole.

14. Miten hiuksen pysyvä rakennevaurio eli ”happivaurio” syntyy?:  Rakennevauriot syntyvät kun vapaat happiatomit katkovat hiuksen rakenteessa olevia rikkisidoksia. Myös ilmassa oleva happi aiheuttaa vaurioita hiukseen, mutta niin hitaasti ettei sillä juurikaan ole merkitystä hiuksen kunnon kannalta. Rakennevauroitunut hius on kiilloton, karkea, kuiva ja jäykkä. Se katkeaa herkästi.
Hius sähköistyy ja takkuuntuu helposti. Latvat haaroittuvat ja hius voi pahimmassa tapauksessa muuttua venyväksi, koska rikkisiltoja on katkennut liikaa. Hiusta koossa pitää rikkisillat.

15. Mikä värjäysmenetelmistämme aiheuttaa eniten happivaurioita ja miksi?: Vaalennusainekäsittelyt aiheuttavat eniten vaurioita hiuksiin koska ne sisältävät persulfaatteja jotka ovat tehokkaita hapenvapauttajia, mutta oikeastaan kaikki värjäykset aiheuttavat vaurioita. Sen takia vaalennuksen ohella olapex hoito on nykyään suositeltavaa, koska se korjaa rikkisiltoja, jotta hiuksesta ei tulisi venyvä, vaan kestävä.

16. Mikä osa hiuksen rakenteessa hajoaa lopullisesti silloin, kun hius katkeaa kemiallisen värittelyn (värjäyksen) yhteydessä?: Hiuksen rikkisillat.






17.Miten tunnistat happivaurioituneen hiuksen? Miltä se tuntuu ja näyttää? Miksi happivauriot on joskus hankala tunnistaa?: Hiukset näyttävät elottomilta. Niissä ei ole kiiltoa ne saattavat venyä ja ne ovat karkeat ja kuivat. Latvat haaraantuvat ja hiukset tuntuvat heinältä ja niitä on vaikea selvittää. Latva näyttää pörröiseltä.
Aina sitä ei näe silmin, vaan täytyy tunnustella hiusta. Joskus tunnustelukin voi johtaa kampaajaa harhaan, koska useissa muotoilutuotteissa, sampoissa ja hoitoaineissa käytetyt aineosat pinnoittavat hiusta tehokkaasti. Hiukset voivat tuntua hetken siloisilta ja kiiltäviltä.
Joskus voi olla tuotteita, jotka tekevät hiuksesta huonokuntoisen tuntuisen ja karhean. Kampaajan kannattaa siis haastatella asiakasta ja kysellä hoitotuotteista ja värjäyksistä.
Hopeasampootesti





18. Miten otat huomioon happivauriot hiusten käsittelyissä?:
Happivauriot otetaan huomioon ennen hiusten käsittelyä tarkan hiusanalysoinnin avulla. On tärkeä yrittää saada selville kuinka monta hapetuskäsittelyä hiuksen pituuden eri osissa on. Sen perusteella voi miettiä mikä värjäysmenetelmä parhaiten sopii hiuksiin.

Lähteet:Väriä ja kiharaa kirja (s.59-88), Wikipedia.
Kuva http://beatissa.blogspot.com/2012/12/hiuksesta.html, https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kuvat-blondi-blondimpi-blondein-nain-hopeashampoot-oikeasti-vaikuttavat/5131816#gs.Z0iwLdbY

maanantai 14. tammikuuta 2019

Värioppi 1

Värioppi tehtävä.


1.Valo:  
Näköaistilla havaittava sähkömagneettinen säteily, joka etenee nopeasti luoden aaltoliikkeen. Valo on lähtöisin auringosta. 
Eri päivän aikana näemme eri värisinä auringonvalon. Erilaiset valon lähteet
eivät aina säteile näkyvää valoa, vaan myös muita säteilylajeja.
Esim. infrapunasäteily, jota vastaan on suojauduttava, ultraviolettisäteily on vaarallista silmille ja pitkäaikaisena käyttönä ihollekin vaarallista.

2.Spektri: eli kirjo on sähkömagneettisen säteilyn jakautumista eri lajeihin. Sateenkaaressa nähdään spektrin kaikki sävyt. Spektri voidaan nähdä valon kuljettua esim. prisman tai hilan läpi, jolloin eri aallonpituudet taittuvat eri tavoin ja näkyvät eri värisinä.
Väri: on sähkömagneettista säteilyä eli valoa, joka on peräisin auringosta tai muusta valolähteestä tulevaa sähkömagneettista säteilyä. Jokaista värisävyä vastaa oma aallonpituus. 
a) Väriaisti: on kyky erotella värejä toisistaan. Ihmisen silmän tappisolut havaitsevat värejä ja ihminen, jolla on hyvä näkö voi erottaa, jopa 160 eri värisävyä.
b)Värisokeus: Täysin värisokeat ihmiset erottavat tummuuden ja vaaleuden eri asteet. Tavallisesti sanalla värisokeus tarkoitetaan värinäön heikkoutta, jolloin ihminen näkee edes joitakin värejä. Värisokeuksia on erinlaisia esim. miehillä yleinen puna-vihersokeus ja erittäin harvinainen purppurasokeus.


3.a)Pigmentti
Värillinen hienojakoinen jauhe. Se muodostaa värisävyn ja se ei liukene sideaineisiin eikä liuottimiin.

b)Väriaine:
tuotteiden värjäämiseen käytettävä aine.
Muodostaa väriä ja voi olla pigmentti tai liukeneva väriaine.

c)Sävy:
Värin sijainti spektrissä. Sävyjä ovat kaikki värit päävärien välissä. Jokaista värisävyä vastaa oma valon aallonpituus ja jokaista sävyä on rajaton määrä, koska spektrin värisiirtymät eivät vaihdu portaittain.

d)Vivahde:
Pieni poikkeama nimeltä mainitusta väristä tai värisävystä ilmoitettuun suuntaan. Vivahteella voidaan tarkoittaa kaikkia lähtövärin vivahdemahdollisuuksia.


4.
Päävärit: sininen, punainen ja keltainen
Pääväreistä saadaan sekoitettua kaikki muut värit.

Välivärit: vihreä, oranssi ja violetti.
Väliväri: saadaan sekoittamalla kahta pääväriä.
Vastavärit: ovat toistensa vastakohtia ja sijaitsevat väriympyrässä vastapäätä toisiaan.
Alla olevassa kuvassa näkyy kylmät ja lämpimät värit.
  














https://peda.net/sysma/nuoramoinen/luokat/3-4/kuvis/v%C3%A4riympyr%C3%A42


5.
Valöörilla: tarkoitetaan värin tummuus arvoa, eli sitä kuinka tumma tai vaalea jonkin värin sävy on. Valöörillä kerrotaan hiuksen tummuus aste. Yleisimmin ne merkitään numeroilla 1-10. (1=tummin ja 10=vaalein).
On kylmiä sekä lämpimiä sävyjä. 
Kylmät värit saattavat hieman sinertää ja lämpimät taas punertaa.




https://www.demi.fi/keskustelu/keho-minka-variset-hiukset-ja-silmat-sulla-olisi-luonnostaan-jos-saisit-itse-valitahttp://girlbeautylotta.blogspot.com/2015/11/naisilla-pastelli-hiusvari.htmlb)Lämpimät värit: Lämpimiä värejä ovat keltainen, oranssi, keltaoranssi, punainen, punaoranssi  sekä punavioletti.Aiheeseen liittyvä kuvaAiheeseen liittyvä kuva
https://www.progressivenewsdaily.com/kampaukset/30-upea-mansikka-blonde-hair-colors-2/ https://www.demi.fi/keskustelu/tyyli-ja-kauneus-osaisko-joku-kertoa-milla-markettivarilla-sais-about-taman-varisetc)Pastellivärit: ovat vaaleita ja valkopitoisia värejä.Aiheeseen liittyvä kuva    Aiheeseen liittyvä kuvahttps://www.lily.fi/avainsanat/hiukset-pastellivarit?page=1      http://hiustuotteet24hblogi.com/unicorn-hair/d)Murretut värit: Värejä jotka on saatu aikaan sekoittamalla siihen sen vastaväriä tai mustaa. Murretuista väreistä puhutaan, kun väliväri sisältää hieman myös kolmatta pääväriä. Murretut sävyt saadaan taittamalla kirkasta väriä harmaalla.Kuvahaun tulos haulle murretut värit hiuksissaKuvahaun tulos haulle murretut värithttp://miianhiusjutut.blogspot.com/2017/01/varioppi.html

7.Lapsena pidin aika paljon vaaleanpunaista (3-6v.). Koulutielle lähtiessä pidin ruskeaa ja vaaleanpunaista ja vihreää. Tykkäsin vihreästä, koska äitini sanoi, että se korostaa minun oranssin pigmenttisiä hiuksia. Vihreä oikeastaan jäi pois kasvaessani ja turkoosi ja kirkas pinkki tuli suosioon varmasti kaikilla. Neon värit olivat suosittuja, kun kävin ala-astetta ja niitä sitten pidinkin. 6-luokalla en enää neon värejä pitänyt, vaan aikalailla neutraalit värit olivat mieleeni.Yläasteella pidin mustaa ja valkoista, mutta viininpunaista ja armeijanvihreää pidin aika paljon. Nekin jäivät oikeastaan 8-9lk ja aloin pitämään vain mustaa, valkoista ja harmaata aikapitkälti.Nykyään pidän neutraaleista väreistä. Edelleen musta ja valkoinen on lempivärejäni, mutta pidän myös nudesta ja vaaleanpunaisesta. Käytän myös välillä kirkkaanpunaista. Musta on mielestäni kiva väri, vaikka onkin synkkä, mutta mustan kanssa voi käyttää kirkaitakin värejä. Valkoinen ja nude värit on neutraaleja, maanläheisiä värejä ja mielestäni sopivat yhteen mustan kanssa tai toistensa kanssa. Vaaleanpunainen kuvaa tyttömäistä ja hempeätä olemusta mielestäni ja se käy mustan ja valkoisen kanssa. Punainen taas on tulinen ja voimakas väri ja ehkä kuvaa enemmän naisellisuutta. Punaista tykkään käyttää mustan tai valkoisen kanssa.